Kostolná pri Dunaji
ObecKostolná pri Dunaji

Ingatlanadó-bevallás benyújtásának kötelezettsége

Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Tisztelt Lakosok,

ahhoz, hogy a település el tudja látni mindennapi feladatait és szerepköreit, elegendő mennyiségű anyagi forrásra van szüksége a községi költségvetésben. A 2004-es évi 583. sz. törvény meghatározza, hogy mely anyagi eszközök képezik a község költségvetésének bevételeit. A községi költségvetés első feltüntetett bevételi forrása a helyi adók és illetékek. Ezek a jövedelmek a község ún. saját bevételi forrásai közé tartoznak, amelyek felhasználásáról a község önállóan dönt. Az adók és illetékek mértékét a törvényi keretek betartása mellett a község határozza meg általános önkormányzati rendeletekkel. Az aktuális önkormányzati rendeletek megtalálhatóak a községi weboldalon, vagy kérésre a községi hivatalban.
A hiányzó dokumentáció, és az előző időszak tapasztalatai alapján emlékeztetjük Önöket törvényi kötelességükre az ingatlanadó és ebadó bevallására (a továbbiakban „bevallás“), amelyet a 2004-es évi 582. sz. törvény szabályoz. A bevallást 2020. január 31-ig kell benyújtani.

Az adóbevallásához szükséges nyomtatványt itt.

Mire vonatkozik a bevallás?
A bevallást csak az Egyházfa község területén található ingatlanok és a községünk területén tartott kutyák után kell benyújtani.

Mi az ingatlan?
Ebből a szempontból ingatlannak számít a telek, építmény, lakóházban levő lakás vagy nem lakáscélú helyiség.

Mit tekinthetünk építménynek?
A törvény kimondja, hogy az építményadó tárgya minden olyan építmény, amely egy vagy több föld feletti vagy föld alatti emelettel rendelkezik, és a földhöz szilárd alap, vagy cölöpök kötik.

Milyen időszakra vagyok köteles benyújtani a bevallást?
Ha a 2019. január 2-a és december 31-e közti adózási időszak során ingatlant szereztem, akkor 2020. január 1-től adót kell fizetnem. Ugyanez érvényes a 2020. január 1-én szerzett ingatlanokra. Az adót 2020. január 1-től fizeti. Ugyanakkor köteles legkésőbb 2020 januárjának végéig az ingatlanadóhoz adóbevallást benyújtani. Az adófizetés alól történő felmentés, és az ingatlanadó csökkentés kérvényezésének is eddig kell megtörténnie.

Ki köteles benyújtani a bevallást?
Mindenki köteles benyújtani a bevallást, aki az adózási időszakban:
•    ingatlant adott el, vagy annak akár csak egy részét,
•    megváltoztatta az ingatlan beépített területének méreteit,
•    növelte vagy csökkentette az építmény talajszint feletti szintjeinek számát,
•    megváltoztatta az építmény kihasználásának célját, vagy akár csak egy részének (például lakás helyett vállalkozást üzemeltet benne),
•    tulajdonosává, gondnokává, bérlőjévé vagy használójává vált egy építménynek vagy teleknek, vagy ezek egy részének is akár,
•    kutyát vásárolt.

Ki nem köteles benyújtani a bevallást?
Bevallást nem nyújt be az, aki ezt a múltban már megtette, és azóta nem változtak a körülmények. Az adózó ugyanúgy nem köteles bevallást benyújtani, ha az ingatlan a 17. § 1. bekezdésének a) és b) részében fel van mentve az adófizetés terhe alól. Községünk esetében ezek az egyházi és önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok.

Miért kell akkor is benyújtanom a bevallást, ha eladtam az ingatlant? Nem csupán az köteles jelenteni ezt, aki megvette tőlem?
Az adóhatóságnak nincs lehetősége minden átvezetett tételt vizsgálni. Ezért a törvény kötelezi mind az eladó, mind pedig a vásárló felet a bevallás benyújtására.

Birtoklok egy telket, amelyet egy vállalkozónak adok bérbe. Köteles vagyok bevallást tenni?
Abban az esetben, ha a tulajdonos bérbe adja a telkét, vagy annak egy részét, köteles ezt a tényt tudatni a községi hivatallal, mint adóhatósággal. Mindezt egy érvényes bérleti szerződés bemutatásával kell alátámasztani, amely nem kevesebb, mint 5 évre van megkötve. Ugyanakkor szükséges, hogy a bérlő a földhivatalban is be legyen jegyezve. Ha ez a két feltétel nem teljesül, akkor a tulajdonos köteles megfizetni az adót. A bérlőnek úgyszintén kötelessége benyújtani a bevallást.

Családi házat adok bérbe más személyeknek, kell bevallást benyújtanom?
A szállásolási adó nem része a bevallásnak, viszont, ha bárki fizetség fejében szállást nyújt más személyeknek, akkor köteles ezt a tényt az adóhatósággal közölni, aki ebben az esetben a község.

Ingatlant örököltem, mikor vagyok köteles benyújtani a bevallást?
Abban az esetben, ha az adózási időszak folyamán elbirtoklással vagy örökléssel szerez ingatlant, az adózó köteles bevallást benyújtani az ingatlanadóhoz az adózási kötelezettség beálltát követő 30 napon belül.

Akkor is kell fizetnem ingatlanadót, ha az ingatlant már nem használom?
Az adózó tulajdonában lévő ingatlan használaton kívül helyezésének ténye nem befolyásolja az adózási kötelezettséget.

Többen birtokoljuk az ingatlant, hogyan tegyünk bevallást?
Ha az ingatlan több adózó közös tulajdonában van, akkor minden résztulajdonos a maga tulajdonrészének megfelelő mértékű adót fizet. Ha minden résztulajdonos beleegyezik, akkor egyikük képviseli az ingatlanadó kérdésében őket, a többiek kezességet vállalnak az adóért a saját tulajdonrészük mértékéig. A képviseletről szóló megegyezést szlovák nyelven és írott formában kell behozni a községi hivatalba a többi résztulajdonos által aláírva.

Az ingatlan házastársi közös tulajdonban van. Hogy cselekedjünk?
Abban az esetben, ha az ingatlan házastársi közös tulajdonban van, akkor az ingatlanadó adóalanya mindkét házastárs, akik az adóért közösen felelnek. Bevallást csak az egyik házastárs nyújt be.

Hogyan nyújtsak be bevallást, ha az ingatlan egy részét lakásra, a másikat pedig vállalkozásra használom?
Az ingatlanadó bevallásához szükséges formanyomtatványban pontosan fel kell tüntetni a különböző célokat szolgáló épületrészek alapterületeit, esetlegesen ki lehet tölteni a nyomtatvány III. rész – több célt szolgáló építmény címet viselő részét.

Hogy fizessünk telekadót, például szántóföld után, amelyen építmény épül?
Az építkezési engedély jogerőre lépését követően minden telek, amely helyrajzi száma az érvényes építkezési engedélyen fel van tüntetve, építkezési telekké minősül egészen a használatbavételi eljárás befejezésének pillanatáig. Az adózó köteles a telek minősítésének változása miatt (§ 99b 1. rész) az adóhatóságnak részleges bevallást benyújtani az építkezési telkekért a következő év január 31-ig. Az építkezési telek minősítés nem jelenik meg a földhivatalban.

Mikor keletkezik és szűnik meg az ebadó fizetésének kötelessége?
Az adózási kötelezettség a kutya 6 hónapos korát követő hónap első napjával keletkezik és azon hónap utolsó napjával fejeződik be, amelyben a kutya megszűnik adózás tárgyának lenni.

Milyen büntetés vár, ha nem nyújtom be az ingatlan és ebadó bevallást?
Ha az adóalany nem nyújt be bevallást az adóhatóság felhívására sem, akkor az az 563/2009-es sz. törvény alapján büntetést róhat ki rá, és adóellenőrzést hajthat végre a 44 § értelmében, vagy meghatározza az adó mértékét ugyanazon törvény 48 és 49 § értelmében.

Mit kell tennem, ha nem vagyok biztos benne, hogy a múltban nyújtottam-e be bevallást?
Abban az esetben, ha nem rendelkezik másolattal az ingatlanadóhoz benyújtott bevallásáról, célszerű egy új bevallást kitölteni és ismételten benyújtani az adóhatósághoz, amely a községi hivatal. Így elejét veheti az esetleges félreértéseknek. A községi hivatal munkatársai készséggel segítenek Önnek a nyomtatvány kitöltésében.

Dátum vloženia: 23. 1. 2020 12:54
Dátum poslednej aktualizácie: 23. 1. 2020 13:33
Autor: Správca Webu

Dátum a čas

Dnes je utorok, 15.6.2021, 17:10:37

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Aktuálne počasie

dnes, utorok 15. 6. 2021
oblačno 25 °C 11 °C
streda 16. 6. oblačno 27/16 °C
štvrtok 17. 6. takmer jasno 28/15 °C
piatok 18. 6. zamračené 30/16 °C

 

Kde nás nájdete